27.7.2015

Tämä huolestuttava shokki-ilmiö leviää Suomessa kuin tauti - Katso kuva!

Yllä oleva otsikko on hyvä esimerkki tämän kirjoituksen aiheesta.

Clickbait, eli klikkaustenmetsästysotsikko; sopii ehkä juuri ja juuri joidenkin viihteellisten juorulehtien netissä esiintyviin otsikoihin, mutta asiallisten ja arvostettujen lehtien otsikointiin niillä ei ole minun mielestäni mitään asiaa.

Otsikon tärkeimmät elementit ovat suurinpiirtein nämä:
"Tämä" + "itsekeksitty uusyhdyssana" + "jokin muka vertauskuvallinen lause" (+mahdollisesti jokin "katso" alkuinen lause)
Ja otsikossa ei saa missään nimessä kertoa vähääkään siitä mistä jutussa on kyse. Myös otsikolla väärän käsityksen tai mielikuvan luominen on erittäin yleistä.

On huolestuttavaa huomata että kotimaamme asiallisematkin lehdet ovat menneet tälle linjalle, eivätkä ole tajunneet että kohta lankeavat omaan klikkausansaansa jos jatkavat samaa linjaa. (eli mainostulot laskevat kun ihmiset ohittavat clickbait otsikot)

Onneksi muualla maailmassa, ainakin englanninkielisessä mediassa on tajuttu vähentää clickbaittejen käyttöä, ja palattu takaisin kertoviin ja rehellisiin otsikoihin; koska lopulta sisältö ratkaisee ja otsikolla kerrotaan että: "meillä on hyvä juttu joka kannattaa lukea" eikä: "meillä on ehkä kiinnostava juttu jota kannattaa klikata"

Kysymyksiä. Ei vastauksia:

-MIKÄ SUOMALAISTA LEHDISTÖÄ VAIVAA?Voi olla että olisin kirjoittanut tästä aiheesta paljon järkevämmin jos olisin ajatellut sitä hieman pidempään, mutta iski vain sellainen rage päälle kun taas tänään törmäsin typerään clickbait -otsikkoon. (linkin takana Talouselämän hieno esimerkki siitä, miten mielenkiintoinen juttu voidaan pilata huonolla klikkiotsikolla)Hyvää klikkailua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit ovat suotavia...